Lunaliahunden finnsi två olika pälsvarianter:

Långhårig och Semi  

 

 

 

Det förekommer kullar där det endast kan födas hundar av pälsvarianten Långhår och likaså förekommer det kullar där det endast kan födas hundar av pälsvarianten Semi och då vet man ju innan valparna föds vilken pälsvariant de kommer att få. 

Vanligt är kullar där några blir långhår och några blir semi. Vilken valp som då får vilken pälsvariant syns  när valpen är 4 veckor, även om ett vant öga ibland kan se det tidigare.

M.a.o så vet vi, i god tid innan valpen flyttar till sin nya familj, vilken pälsvariant valpen har.

 

 

Långhårig:

En päls som är lång över hela kroppen, även om den är något kortare i ansiktet och på framsidan av benen.

Den är rak eller mycket lätt vågig och ger hunden ett raggigt uttryck.

Den är lättare att sköta än den ser ut att vara förutom under tovålern (när den unga hunden byter till sin vuxenpäls) då man kan behöva kamma hunden ofta.  I vanliga fall räcker det gott och väl med att man kammar igenom hunden en gång i veckan.

Ett alternativ är att man klipper pälsen. Klipper man pälsen kommer den förnya sig genom att växa och fäller då betydligt mindre än de flertalet hundraser. Låter man hunden bli fullpälsad kommer den fälla en del men inte nämnvärt mycket. Däremot kan en fullpälsad hund av denna pälsvariant förstås ta hem mer sand och annat än en korthårigare hund.

Då en Lunaliahund nästan aldrig har detta anlag i dubbel uppsättning kommer den inte få tjockt med päls i exempelvis öron. Så det är absolut inte nödvändigt eller att rekommendera att rycka päls ut öronen som man behöver göra på en del raser med liknande päls.

 

Här nedan ser du samma hund oklippt och klippt. Man kan givetvis klippa så mycket/litet som man önskar.

 

 

 

 

 

Semi

Kort päls i ansikte och på benen. Lång päls på hals, nacke, kropp/bål, bakidan av frambenen, baksidan av låren och svansen. Pälsen kring öronbasen är oftast märkbart längre än på öronen och huvudet.

Runt kragen, på byxorna (baksidan av låren) ochinte minst på svansen är pälsen som längst och rikligast.

På kroppen/bålen är pälsen också ganska lång, men där aldrig så lång/riktlig att kroppens konturer döljs. 

Pälsenbestår avbåde ull och täckhår.