Intiativakrivering

Utöver det som redan är nämt under rubriken aktivering har hundar också ett behov av att få ta egna intiativ. Det gör hunden mer eller mindre hela tiden, kanske genom att ta intiativ till att gosa, till att leka, till att försöka få dig att ge hen en gobit, försöka få dig att förstå att hen vill gå ut eller annat.

Ibland tar hunden intiativ och fullföljer aktiviteter som vi föredrar att hen låter bli med. Hen kanske ger sig iväg efter vilt, gräver frenetiskt efter sork, tar sig ett extra eget varv i skogen, letar upp gammal mat, någon hund att leka med, bråka med eller dylikt.

Detta kan till stor del ofta avhjälpas med dels att vi har en bra grundkontakt ( se exemplvist Grundläggande lösträning)  och dels att vi ökar antalet tillfällen och/eller svårighetsgrader då vi aktiverar hunden. Egna utflykter och liknande KAN vara ett uttryck för att hunden inte är tillräckligt stimulerad. Ökar vi antalet tillfällen och/eller svårighetsgrad så ökar det chanserna för att hunden istället vänder sig till oss, dels eftersom vi visar på att vi har något roligt att erbjuda och dels för att det stärker och fördjupar våran relation att göra saker tillsammans.

Om vi provat detta med att öka aktiveringen, har en fin grundkontakt med hunden samt att vi har befäst vem som har de olika ansvarsområderna i familjeflocken ( ex. vem som har uppgiften att avgöra vilka hundar man får hälsa på och när) och hunden ändå visar nämnvärda tendenser till att hitta på saker och ta stora "beslut" på egen hand så kan det helt enkelt bero på att just den hunden har ett förhållandevis stort och starkt behov av att  ta egna intiativ/ vara självständig. Detta märks mest hos vissa släkten (raser) som av en eller annan anledning har eller har haft uppgifter där det ställs hårda krav på självständigt arbete. Men det kan också vara så att det är vissa faser i en hunds liv (då hen temporärt frigör sig mer än annars för att utvecklas som individ) som gör att hen i perioder har ett större behov av självständighet/ eget intiativ.

Det kan fylla ett verkligt fint syfte att göra intiativövningen även i förebyggande syfte då hunden är påväg in i såväl den fysiska som den psyktiska könsmognaden.

Jag föreslår följande för hundar som pga. "självständigt släkte" (ofta beroende på ras/raser ) eller som överlag eller temporärt uppenbart visar stort behov av att få ta egna intiativ:

 

1. Välj ut en viss runda som ni brukar gå, låt ena promenaden bli just denna runda varje dag ett tag framöver.

2. Välj ut en eller flera fasta ställen för någon form av aktivitet. Om det finns speciella platser på denna runda där det brukar dyka upp en hare eller en speciell plats där hunden brukar göra en egen runda, välj gärna ut aktiveringsstället strax före eller efter denna plats.

Det behöver inte vara några avancerade övningar, det kan vara att hunden ska göra momentet "ligg" eller "sitt" på ditt komando och sedan få en rejäl belöning (lek, godis eller vad som helst föredras av hunden) En annan övning kan vara att man lägger ett litet spår med en positiv överaskning i slutet. Huvudsaken är att det är en aktivitet som du vet att din hund gillar. Om möjligt kan du hitta på en övning som i det närmsta påminner om vad hunden brukar göra då den tar eget intiativ. Brukar den leta efter gammal mat eller spåra sork så kanske du kan välja en övning där den ska leta upp godis. Brukar den springa efter harar så kanske du kan arrangera någon jaktlek, kampa med en leksak eller att hunden kan få springa efter en leksak som du kastar  en bit före platsen där hararna brukar synas till (såvida hunden inte uppenbart blir stressad av att springa efter föremål, det är lite olika från hund till hund, försök läsa din)

 

3. Gå denna runda en gång varje dag. De första 4-5 dagarna gör du följande när ni börjar närma er stället. Få ett "ryck" och ropa glatt "ååååååå vilket rooooligt ställe! ojojojoj va rooooligt" samtidigt som du helt utan att titta på eller kontakta hunden springer fram till platsen och börjar leta på marken.Gör det som om det är du som är jätteintresserad av det här fantastiska roliga stället, helt för din skull. Innan du börjat ropa och springa har du sett till att du har godis eller en liten pipleksak i handen och när du "letar" på marken så kastar du ut godiset/leksaken där. Jag kan nästan garantera att hunden kommer att springa efter dig och bli väldigt intresserad av att se vad du har hittat. Ta några godisar själv om det är godis (nej, jag ska inte be dig att äta upp dem också...) resten får hunden leta och ta.

Det finns kanske en viss risk att förbipasserande människor undrar om du har rymt någonstans ifrån om du är väldigt känslig för det går det att hoppa över punkt 3 och gå dirket på punkt 4 (att göra själva aktiveringsövningarna på de här roliga ställerna.

 

4. Efter 4-5 dagars galet tjutande efter dessa roliga ställen så börjar du istället en liten aktiveringsövning på stället.

Förr eller senare, kanske innan dessa 4-5 dagar har gått så kommer hunden att vara på stället innan dig.  Den lär sig snabbt att just på dessa platser så händer det något roligt. man får en godis, en leksak och senare man får göra en rolig aktivitet och sedan får man godis eller leksak. Då ni börjar närma sig stället så blir den påmind om platsen och det roliga, men plötsligt är det hunden själv som får ta intiativ (genom att markera platsen) och är det just det hunden behövde få göra så är gör den här övningen väldigt gott.  Den får ta intiativ men på ett sätt som fungerar och som också utvecklar eran relation.

 Fördjupning / Utveckling

Om du ser ett större behov kan du avancera övningen framöver genom att lägga fram två alternativ till hunden, ex. en spårsele och leksak och vänta på att hunden ska välja.