Att bita, slita och kampa med kläder, koppel mm (valpar)

  

Hundar och inte minst valpar tycker ofta om att bita och slita i strumpor, byxor, koppel och annat. Stämmer det väldigt bra in på din valp så har du ett fantastiskt verktyg till inlärning av alla slag och inte minst har du fördel av den delen av hundens kampleks-glädje och/eller föremålsintresse om du funderar på grenar som ex sök och spår. Så GRATTIS! Nu har vi bara den lilla detaljen med försvunna strumpor, trasiga byxor och svårigheten med att hålla i ett hundkoppel. 

Det är ganska vanligt att folk hör av sig och klagar på detta. Och ja, jag vet hur jobbigt det kan bli i längden och förstår att det kan uppfattas en smula provocerande att jag vill gratulera dig om du har en kampglad valp, men låt oss pocka upp det positiva i det och använda det.

För det första så kommer du fr.o.m nu inte alls bli lika irriterad över att det ena strumpan ur ett par har en nästan magisk förmåga att försvinna i tvätten. Fr.o.m nu så samlar vi alla ensamma strumpor, strumpor med hål i, brännskadade eller uttvättade kökshandukar, trasor mm och knyter ihop dem till, gärna ganska långa, kampleksaker. Du kan också hitta kampvänliga leksaker i en butik (ex. rep med någon boll i ena ändan, kamptrasor mm).

När du har ett gäng kampvändliga leksaker så provar du ut dem hos din egen finsmakare (valpen). Lek med hunden! Håll i leksaken medans hunden biter och sliter, dra tillbaka och släpp ibland. Kasta, dra längst dem längst golvet/marken, växla mellan att snabbt gömma en leksak, snabbt ta fram den, gömma den igen osv. Förmodligen kommer valpen gilla de flesta leksaker mer än de andra, dessa är hundens favorit-leksaker. Ta ca 2 av favorit-leksakerna och lägg dem på en, för valpen, otillgänglig plats. De andra lägger du i en leksakslåda eller liknande som alltid är tillgänglig för valpen.

  

Nu ska ni leka mer än vanligt (gärna flera gånger per dag) några dagar framöver.

Variera mellan följande lekar:

1,Ta fram en favoritleksak, lek kamplek med valpen (hunden kommer visa dig på vilket/vilka sätt hen föredrar att leka). Avsluta leken innan hunden tröttnar och lägg då bort favoriten/favoriterna på den otillgängliga platsen igen. Ta en paus på 5 minuter upp till ett dygn.

  

2, Ta fram favorit-leksaken och använd den som belöning vid inlärning eller som belöning på någonting hunden redan kan. Dvs bjud på kamplek med favoriten vid tillfällen då du annars kanske hade belönat med röst och/eller godis. När hunden kommer för att du kallat på hen eller fastän du inte gjort det, sätter sig för att du sagt "sitt" , hälsar på dig utan att hoppa (om du nu vill att hunden ska hälsa på det viset), tar följe med dig på promenaden när du precis bytt riktning mm.  Ta en paus från favoritleksaken på 5 minuter upp till 1 dygn. När vi vill lära våra hundar något så är det som mest effektivt att arbeta med sk. positiv förstärkning, dvs att i den sekunden hunden gör något som vi vill att hen ska göra/ har beteende som vi vill förstärka så erbjuder vi hen en positiv händelse. Ju mer positiv och glädjefylld den händelsen är, desto starkare befäster vi beteendet i fråga. Att kunna förstärka effektivt med en kamplek är GULD värt på flera olika vis

  

3, När hunden tar någon av sina tillgängliga leksaker, hoppa in i leken! Busa, kampa , dra , slit, buffa och upprepa ett ord/en fras som får hunden att assosiera leksakerna/leken med ordet/frasen -ex "vart är leksaken? Här är leksaken! leksaken, åh vad roligt" Ta en paus 5 minuter till ett dygn. När ni lekt den här leken några gånger kommer hunden koppla ditt ord/din fras med leksaken.

  

4, Göm en leksak och låt hunden leta efter den. Beröm med kamplek då hen hittat den. Även här kan du lägga till ett ord/en fras för att få hunden att koppla ordet /frasen med leksaker/leken, ex "Gå och ta leksaken!" eller bara "leksaken", "nallen","trasan".

  

Hundens kampleks-glädje är ett positivt uttryck. Att hunden dessutom vill leka med just DIG är ännu mer positivt. Det säjer väldigt fina saker om hur din hund ser på dig och leken i sig stärker er relation och kontakt. Men för att ni båda ska ha glädje av leken och den samvaro det innebär att leka tillsammans (delen "lek" i ordet "kärlek" är väldigt vacker och lustfylld) så behöver du som är den av er som bäst förstår innebörden av ex byxor, styra över leken från byxor och användbara strumpor till trasor och ensamma strumpor som är ihopknutna med andra  övergivna strumpor.

 

  Om du leker lekarna här ovan så kommer valpen bli lite mer tillfredställd vad gäller behovet av att leka kamp-lekar.  Hunden kommer också få erfara glädjen i variationen mellan att du är den som tar intiativ till leken och att hen själv får vara intiativtagare. Båda sakerna ( att du är den som tar intiativet och att hunden är den som tar intiativet) har ett egenvärde. Och nu är vi redo för le grand finale - Att sammanfläta de båda alternativen till en utav hundens favoriter och specialiteer;  samspelet i den heliga ritualen där det vi gör tillsammans är en produkt av uttryck och utlopp för samverkan och kommunikation. Det som är så banalt och självklart när en sätter ord på det men samtidigt är det är grunden för ett flockdjurs överlevnad som individ och som art.

 

Nästa gång hunden biter och sliter i dina kläder och några gånger efter det så säjer du helt enkelt "Vad är leksaken?" (eller vad du brukar säja i lek nr 3 och lek nr.4) Antingen kommer hunden springa och hämta en leksak första gången det sker (och då belönar du med med en stunds lek, om än 2 sekunder om du måste vidare med dagen, annars tills en stund innan hunden tröttnar (varför inte tills hunden tröttnar?) eller så får du hjälpa hunden på traven de första gångerna (gå och hämta leksaken) för att vid ett senare tillfälle vänta ut hunden tills hen själv hämtar leksaken när du säjer "var är leksaken?". Den dagen det sker att hunden ger uttryck för sitt kampleks-behov (biter i dina byxor eller liknande), du SER behovet men kommer med ett  förslag som passar er båda ("vart är leksaken? Gå och ta leksaken") och hunden går och hämtar sin leksaj för att få leka några sekunder med dig, den dagen är stor. Där har ni den heliga ritualen, samspelet, mötet.

Så småningom kommer hunden förmodigen, i stunder då hen kanske annars hade bitit och slitet i "fel" sak gå och hämta en leksak istället och ibland svarar du på inviten. Och förhoppningsvist kommer du ibland vara den som tar intiativet. Framöver kanske ni utvecklar era lekar, leker "sök" , "spår" och annat. Och glöm aldrig i att du kan förstärka ett beteende (något du vill lära/ befästa) genom att leka kamplek. Dels så får det många hundar väldigt motiverade och alerta och dels kan det vanligaste alternativet - godis, behöva varvas med något annat då omkring en tredjedel av vuxna hundar i våran del av världen väger för mycket.

 

Att bita och slita i kopplet

Det är jättevanligt att valpar och ganska ofta vuxna hundar älskar sitt koppel- som bit-, slit- och kampleksak. Det är inte farligt för valpen att bita i det och uppenbarligen inte ett dugg tråkigt heller. Koppel brukar också vara rätt så slit-tåliga.

Fråga dig själv om du tycker det är tråkigt, trist, farligt eller liknande för dig. Om du kommer fram till att du av en eller annan anledning inte vill att din valp ska bita i kopplet kan du exemplevist ta med ett alternativ (en tillåten kampleksak) på era promenader och leda in hunden på att bita och slita i den istället (och då både vid spontana tillfällen valda och dig och vid tillfällen då hunden vill bita i kopplet) . På så vis kommer vanan att bita och slita i kopplet ebba ut mer eller mindre.