Framförgående

 



 

Utförandet:

 

Hunden ska på kommando snabbt gå ut i kopplets längd rakt framför föraren och fortsätta gå rakt fram tills han/hon blir tillsagd att stanna. Därefter går föraren till hunden och gör helt om marsch. Momentet avslutas med en halt.

 

Kommandon som används: "Före" - "stanna"

 

Steg 1

 

Hitta en bänk, sten eller annat ungefär i hundens huvudhöjd. Få hunden mycket intresserad av ett föremål eller godis. Lägg föremålet/ godiset på ex. bänken och låt hunden se vad du gör.

 



 

Det kan vara bra att lägga det roliga i en plast-burk, då blir det mer visuellt tydligt för hunden vart det roliga är vilket förhindrar att det tenderar att bli en ”leta-övning”/ ”sök-övning”

 

Ta bort hunden en bit från det roliga. Ställ er en bit rakt framför ”objektet” och ge hunden ett ”varsågod” eller liknande. Förhoppningsvis vill hunden då gå rakt mot objektet , vilket du tillåter. Väl framme får hunden ta del av det roliga. Om du behöver det så visa med kroppsspråket att hunden får gå fram till det roliga. Upprepa detta några gånger.

 



 

När hunden tydligt förstår att han/hon får gå fram och gå ut i hela kopplets längd för att ta det av det roliga lägger du in signalordet/ kommandot ”före”, i detta skede samtidigt som hunden går före.

 

Du kan också lägga det roliga på marken. Men varva isf träningen med att lägga det roliga på en högre plats så att hunden inte blir van vid att sänka huvudet. Har du en hund som lätt hamnar med näsan i backen så undvik helt att lägga det roliga på marken när du tränar detta moment.

 

För hundar som är väldigt doftorienterade (som genast börjar vädra efter godis/föremål) kan det underlätta att lägga det roliga i en sluten burk eftersom doften då inte blir lika stark.

 



 

Om hunden inte går ut i kopplet mot föremålet:

 

  • Träna fler gånger, en del hundar behöver göra det fler gånger för att kunna släppa föraren. Förr eller senare brukar det lossna.

  • Byt/variera det roliga i burken. Jobba gärna på att tända hunden på det roliga innan det läggs i burken.

  • Försök att ha tålamod och vänta på hunden. Det är att gå med hunden för mycket. Det ger iof stöd, men det här stödet är ofta det som gör att det är svårt för hunden att lämna husse/matte.

 

Steg 2

 

När ovanstånde fungerar utan större tvivel från hundens sida så är det dags att utöka momentet till att hunden också ska göra halt.

 

Gå ganska långt ifrån ex. bänken. Kommendera "före" (eller tillsvidare kanske ”varsågod-före” om hunden inte lärt sig ordet ännu) och låt hunden gå framför dig.

 

 

 

Max varannan gång så stannar du så stannar du någon halvmeter före det roliga varav hunden blir tvungen att stanna eftersom kopplet tar slut. Signalera "Braaa- stanna" när hunden redan står still och släpp på hunden på det roliga fort. Vi vill inte vänta så länge att hunden börjar vända sig mot oss.

 

Om hunden vänder mot oss lät vi hunden stå för länge. Börja då om från början, i annat fall lär sig hunden snabbt att titta på oss för att få det roliga (belöningen/förstärkningen) eftersom det är något vi både medvetet och omedvetet brukar belöna hunden för.

 

Successivt lär vi hunden att stanna längre och längre tid i rätt position (med riktningen framåt). Rätt takt är den takt som är möjlig att ha utan att hunden börjar kompromissa med sitt fokus framåt.

 

Anledningen till att du alltid ska träna minst lika mycket utan stannande som med stannande är att hunden annars kan börja gå tvekande vilket ganska ofta leder till att hunden går snett, kryssar fram eller vänder sig mot föraren.

 



 



 

Steg 3 -Trappa ner burken

 



 

Framförgåendet är, liksom all avståndsträning, känt för att vara svårt för flertalet individer. Våra hundar är i sig sociala varelser dessutom har de sedan valp-tiden och inte minst nu när vi börjat träna tävlingslydnad berömt all form av kontakt. Även att sätta sig ned för att få godis ( till skillnad från att stå som de ska göra i detta moment) är också något som många hundar mer eller mindre har automatiserat. Nu ska de plötsligt lämna oss utan att titta tillbaka. Så misströsta inte om din hund dröjer kvar vid detta moment. Ibland går det snabbt att lära in, men de flesta får slipa och shejpa på anståndsträning ganska mycket.

 

När hunden känns ganska säker i ovanstående steg, så prova detta:

 

Gå till en plats där ni tidigare tränat framförgående. Träna två gånger med burk och prova sedan utan burk.

 

Gå med hunden vid sidan. kommendera "före". Kanske anar hunden vad hen ska göra. Så fort hunden tar någon form av initiativ till vad som kan liknas att gå före, ex tittar framåt, så berömmer du (braaa-före) samt kastar godis/ leksak framåt. Repetera.

 

Var fokuserad på timingen här, beröm vid minsta initiativ. När du tränat så här några gånger så kräver du lite mer innan du kastar leksaken/ godiset. När det verkar fungera så höjer du kriterierna ytterligare.

 

Här är det ganska vanligt att hundar blir osäkra varför vi måste vara noga med att hitta rätt nivå för stunden. Att hunden tvekar några gånger hör nästan alltid till, men blir det för svårt så har du förmodligen gått för snabbt fram.

 



 

Fortsätt varva detta med godis upplagd på en bänk.

 



 

Med och utan burk. Med och utan bänk.

 



 



 

Parallellträning

 

Parallellt med ovanstående träning så kan du träna på detta i vardagen. Låt hunden gå före mellan två parkerade bilar. Beröm och kommendera ”före” medan hunden gör det. Likaså på exempelvis smala stigar. Ju mer säkerhet i signalordet och beteendet, desto säkrare kommer hunden uppträda. Vilket främjar att hunden går rakt fram.

 



 

Om hunden går snett

 

Vänta med belöningarna (ex att få gå till burken) tills hunden går rakt mot föremålet.

 

Blir det väldigt snett och/eller om hunden börjar intressera sig för annat, så börjar du om. Eventuellt behöver du tända hunden på träning innan.

 

När burken är med: Förebyggande så startar du alltid så rakt framför burken som möjligt

 



 

Steg 4 eller 5

 

Lär in linförighet innan eller parallellt med detta moment.

 

Detta steg är steg 4 om ni kommit en bit med linförigheten, annars för det vänta lite.

 

När hunden mycket väl förstår innebörden av momentet linförighet ska vi starta momentet framförgående med linförighet.

 

Lägg då ut burken till att börja med (även i de fallen ni kommit så långt att ni ibland tränar utan burk).

 

Gå lite längre bort från burken än ni brukar, men fortfarande rakt framför burken.

 

Kommendera ”fot” och gå några steg rakt fram.

 

Vid ett tillfälle då hunden tittar på dig släpper du hunden på ”varsågod- före” eller ”Före”.

 

Här kan det behövas några repetitioner och även att hunden får ”sova på saken” för att dessa två delmomenten ska kedjas samman. Lite tvekan de första gångerna är mer en regel än undantag.

 



 

Steg 4 eller 5

 

När hunden är ställd på kommandot ”stanna” (medan du själv stannar) ska du kunna gå fram och ställa dig bredvid hunden utan att denne ändrar position. För att det ska fungera på ett säkert vis så krävs att vi går sakta fram Dvs. att hunden successivt ska klara att stå lite längre samt att du successivt ska kunna gå närmre och närmre. Känn in vad hunden klarar av för tillfället och beröm/avsluta ” strax innan det spricker". Försök lyckas minst 4 av 5 gånger så att hunden tar som vana att göra vad vi vill att hon/han ska göra här (stå kvar). Om hunden ”misslyckas” (börjar röra på sig) oftare än 4 av 5 gånger så går vi för snabbt fram.

 

Närma dig målet successivt och öka gärna hundens trygghet i att stå stilla genom att ex klicka att hunden stannat/ står kvar.

 



 

Steg 6

 

Vänta med det här steget tills övriga steg fungerar säkert.

 

När du väl är framme hos hunden gör ni helt om, fortsätter några steg och gör sedan en halt. Under en övergångsperiod använder du dig av signalordet ”fot” då du kommit ikapp hunden efter ”stanna”.

 



 



 



 

  L*Y*C*K*A  T*I*L*L 

 

 

                                                              Till huvudmeny för lydnadsmomenten

.*************************************************