Hundar som morrar, skäller och gör utfall mot mötande hundar

 

För inte så bodde och levde majoriten av hundar på helt andra sätt än de gör idag. De bodde oftast på någon gård någonstans och träffade väldigt sällan på andra hundar utöver ev. andra hundar i samma hushåll. Om det kom någon främmade så var det deras uppgift att skälla, fungera som alarm och kanske t.o.m skrämma bort "inkräktaren" rejält.

Och vi var glada för detta, för det var ju bla därför vi hade hundar. En hund som skulle ignorera att någon oväntad främling gick förbi var på den tiden kanske att betrakta som en problemhund.

Idag skapar exakt samma beteende problem för både den som har hunden i sin familj och för hunden själv. Hunden själv behövde göra detta kanske en gång i månaden eller en gång i veckan. Idag finns det hundar som "behöver" göra det var och varannan gång de ska ut på promenad och kissa, vilket förstås är oerhört stressande i många fall.

 

Utvecklingen av vår civilisation har gått betydligt snabbare än vad många av våra hundar klarat av att anpassa sig till rent genetiskt.

Därför är ett av de allra vanligaste problemet som hundägare söker experhjälp för just hundar som gör utfall mot hundar.

Är det att hundarna tar på sig en uppgift att vakta? Försvarar de sitt revir, sin zoon, sin människa? Är de rädda? Aggressiva? Eller är de helt enkelt sönderstressade och urflippade över att känna sig "tvugna" att göra det här jobbet (varna, skrämma, hota) så ofta eftersom det numera stöter på dessa "inkräktare" varje dag eller flera gånger per dag?

Vill de egentligen bara fram och leka? Vad består en sådan lek av i sådana fall, dvs vad fyller den för syfte?

 

Hur ska vi hantera detta. Hur ska vi få hunden på det torra med att de inte behöver varna, skrämma och hota i tid och otid? Att det, oftast, inte är deras ansvar att kontrollera och skrämma bort andra hundar på gatan?

 

Man vet att detta (oavsett om vi ser på det som aggrevisitet eller har en mer nyanserad bild av beteendet) är den största anledningen till att hundar avlivas när det sker pga hundens mentalitet/beteende (på plats nummer 2 kommer hundar med stark separationsångest, dvs hundar som ej kan vara själva en stund utan att bli stark ångestfyllda)

Jag har haft många av dessa hundar på enskild träning och lärt mig se mönster, blivit mer  och mer inkännande för såväl orsaker som vilka individer som behöver vilken slags träning och när i träningen de kanske behöver tränas på ytterligare ett sätt.

Jag kommer starta en grupp för dessa hundar och dess ägare.

Parallellt skulle jag vilja utbilda 2 stycken "hundagressionsinstruktörer" (eller vad vi ska kalla den) som kan leda nya grupper på egen hand efter avslutad utbildning.

 

Har du intresse av att deltaga som kursare med din hund i en sådan här grupp eller vill du gå på djupet med den här problematiken och jobba med egna grupper?

I båda fallen, anmäl ditt intresse genom att kontakta mig, så kan jag presentera tanken och upplägget närmare.