Att använda din hunds namn

 

Låt namnet vara något positivt. Då du uttalar din hunds namn vill du att hen ska komma eller att hen ska rikta sin uppmärksamhet mot dig.

I båda fallen handlar det om något som hunden också bör uppleva som något positivt. En god kontakt vinner ni båda på.

Uttala därför aldrig namnet på ett negativt/ hårt sätt a la "MEN FIIIIDO, VAD GÖR DU!, FIDO KOM HIT NU"

Om du blir arg på din hund och/eller om du använder ett förbudskommando som ex "Nej"  så säjer du det kanske med bestämd och/eller arg röst. Det är helt okej och bra att vara öppen i vad du känner angående saker och ting (är du arg så känner hunden det oavsett du säjer "nej" eller inte),  men låt själva namnet vara fredat från den arga tonen och använd hellre "Nej" än "FIIIDOO!"

Namnet är en viktig länk mellan dig och din hund, liksom inkallningen är ett viktigt moment i vardagen (och där används ju ofta namnet). Prioritera glädjen och hundens positiva assosiation till sitt namn genom att låta det vara just något positivt.

 

      Ladda din hunds namn med positiv energi (mycket bra verktyg för att strärka inkallningen)

 

 

Välj att sätta in hundens namn vid några riktigt glädjefulla och entustiastiska situationer mellan er två. Om hunden blir glad då du kommer hem och ni kelar/leker/hälsar i hallen så kan du, under tiden ni gör eran hälsningsritual, upprepa hundens namn några gånger. Om du brukar säja "nämen, heej vännen" eller annat, fortsätt med det, men lägg till och blanda in namnet. Tex "Nämen heeej vännen...Fido..heeej Fido....fido Heej....Fido! Växla gärna mellan att säja namnet i tonen av ett beröm (som om "Fido" betydde "Braaa" på ett annat spårk) och med tonen när du, på ditt bästa humör, kallar in hunden. Är det kanske konstigt att ropa på din hund när hen redan är här? Prova ändå, för effekten blir att hunden nästan redan är framme då du ropar på hen på avstånd, dvs det är ett (av andra) väldigt fina verktyg till en bra inkallning. Om vi lyckas få hunden att koppla inkallningsordet med stunder där lustkänslan inför att vara tillsammans med husse/matte är som störst, blir det faktiskt svårt för hunden att inte komma då vi ropar. Om vi tränar så här når vi betydligt djupare än om vi ex skulle välja att ge godis när hunden har kommit till oss.

 

Utöver hälsningsfraserna/återföreningen kan du ta intiativ till sådana mysiga stunder när som helst. Gosa, busa, gör vad som helst som får din hund på bra humör och upprepa din hunds namn några gånger undertiden.

Stick gärna även in namnet ibland då du berömmer din hund (för vad som helst) med rösten och/eller annat (på så vis kopplas namnet till lust och glädje eftersom hundens hjärna direkt kopplar på belöningssystemet när ni har era mysiga stunden).

Det har ni båda såväl nytta som glädje av i hela hundens liv. Prova!