Grundkurs

HT 2012

 


Träffar söndagar kl 12.oo

2/9, 9/9, 16/9, 23/9, 30/9, 7/10, 14/10, 21/10

 


 

Fjärde veckan

Vi koppeltränade under promenad.

De flesta hundar vill komma framåt då vi är ute och går, vilket ganska ofta leder till att de drar i kopplet.

För att hundarna ska lära sig att gå i kopplet utan att streta/dra så låter vi dem få som de vill (komma framåt) när kopplet är slakt och stannar när kopplet är spänt.

På koppelpromenader ska hunden kunna slappna av, lukta, kissa osv. Hon/han kan gå ut i kopplets längd och behöver inte gå precis vid vår sida, men kopplet ska ej bli så spänt att det drar i vår hand (både för hundens och våran skull då det sliter på kroppen).

Vi lär in det så här >>

Det brukar funka väldigt bra , men det krävs att vi är väldigt konsekventa ett tag.

Efter någon vecka där vi varit konsekventa med detta kommer de flesta hundar dra betydligt mindre. Många fortsätter dock att dra ibland och för dessa kan vi, framöver, behöva skapa regeln "Det är förbjudet att dra i kopplet", men först och främst behöver vi ge dem en bra vana, dvs en vana att röra sig i koppel utan att kopplet blir spänt.

 

Veckans uppgifter:

*Var under denna vecka superkonsekvent med att inte gå ett steg med hunden i koppel om han/hon drar. Stanna om det händer och börja gå så fort kopplet blir slakt igen (vänta inte tills hunden kommit hela vägen tillbaka. "Tajmingen", dvs den milisekunden hunden gör så att kopplet blir slakt är det vi vill förstärka/belöna). Se länken ovan

 

* Träna på "Här", fortfarande inlärningsfasen. Se förra veckan.

   Träna det helst utan koppel. Många korta stunder. Målet är att hunden ska koppla ordet "Här" (eller vad ni nu använder för ord) med handlingen att gå nära sig.

 

"Här" och koppelgående är två skiljda saker:

 

"Här" är ett signalord för att hunden ska gå nära dig när du säjer ordet och tills dess att du ger en slutsignal.

 

Vad gäller koppelgåendet är själva kopplet "signalen" och här lär vi hunden att när kopplet är på så rör han/hon sig hur hon vill i kopplets längd men kopplet ska ej streta/vara spänt.

 

  

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande: