Grundkurs

HT 2012

 


Träffar söndagar kl 12.oo

2/9, 9/9, 16/9, 23/9, 30/9, 7/10, 14/10, 21/10

 


 

Första veckan

Övning:

Träna på "Sitt stanna kvar". Försök hitta en lagom svår miljö och övrig utmaning (vad gäller ex avstånd, hur länge ni väntar innan ni går tillbaka osv) för just din hund, just nu. Det ska inte vara för svårt och inte för lätt.

 

Belöna hunden medan hen sitter ned, eftersom det är den handlingen vi här vill förstärka.

En del hundar reser sig precis när vi kommer tillbaka, be hen då att sätta sig innan belöningen kommer. Om vi ger belöningen då hunden redan rest sig så är det den handlingen (att resa sig) som vi förstärker/lär in. Säj alltid ett slutord (förslagsvis "slut") innan hunden reser sig.

 

 

 

Se det, än så länge, som att ni är i en inlärningsfas (även om hunden kan momentet så kan ni alltid öka på svårigheten något vilket blir en slags påbyggnad av inlärningen)

Så länge vi är i inlärningsfasen är det oftast kontraproduktivt att säja "Nej" om hunden skulle resa på sig. Om hunden reser sig, gå till hunden och be hen sätta sig igen (på samma plats, annars kommer en del hundar flytta sig framåt ett litet steg i taget :) )

När hunden är riktigt trygg i att bara sitta och vänta, trots störningar (som vi kommer lägga på), då är det dags att göra det till en regel (om vi vill det)

 

 

Så småningom är tanken att den här övningen ska flyttas över från inlärningsfas till en regel, som lite får representera och symbolisera hur vi också kan sätta andra regler som vi kan behöva i vardagen.

 

Varför denna övning?

 

* Om vi lär in den på hundens nivå för stunden så främjar vi att hunden kan vara med/i sig själv och slappna av vilket är bra för hundens självförtroende

 

* Vi kan använda den för att träna impulskontroll framöver.

 

* Momentet är bra/praktiskt att ha i vardagen

 

 

Teori

Att skilja på aktivitet/gren och vardags-struktur/regler (del 1)>>

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande: