Opera

Period 1

Steg 1 av koppelträning

Låt en prommis per dag vara en promenad där ni är extremt konsekventa med att inte gå de sekundrar som hon drar i kopplet. 

De andra promenaderna har hon, tillsvidare, ett verktyg som gör att det är svårt för henne att dra. Ex halti (nosgrimma) eller WGW-sele (sele där man knäpper kopplet framtill på bröstet). 

De flesta hundar behöver vänja sig vid att ha en halti på sig. Då kan man ha på den inomhus korta stunder tills man är mer van. 

Om det är riktigt svårt med de där träningspromenaderna där man har vanligt halsband/vanligt sele så kanske ni kan ta en promenad med verktygen , gå hem och sedan ut igen...eller så blir hon bara ännu mer upphetsad av det och då är det ju ingen ide att göra så. 

 

 

Regler 

Vi har gjort "sitt stanna" som regel. Fortsätt träna på det som regel. Gör det succesivt svårare och svårare (genom fler störningar av olika slag). 

Så småningom kan vi göra andra saker till regler. 

 

Här ser ni skillnaden mellan att kommunicera att vi håller på med en aktivitet kontra att vi håller på med en regel. Hunden förstår dessa skillnader ganska snabbt!

Aktivitet/inlärning  Regler 

*Korta "roliga" pass 

*Motivera hunden (locka med godis, lek, busa)

*Säj aldrig nej, om det blir fel bara börja om

*Belöna (godis, leksak, lek, socialt beröm, ord

* Neutralt slutord, ex "slut"

* Spelar ingen roll hur långa eller korta passen är, de kan vara mycket långa om det behövs, huvudsaken är att man slutar vid ett tillfälle där man ser att hunden förstår och accepterar att det handlar om sociala krav

* Försök inte motivera, vi vill inte att hunden ska vara beroende av motivation när de gäller de reglerna som ställs. Inbjudan till lek osv är ju alltid ett ömsesidigt val, man kan inte kräva att någon vill leka med en

* Om det blir fel, säj "NEJ" och börja om

* Ingen belöning (ex inget godis, "duktig", klapp eller lek direkt efteråt. Undvik att hunden självbelönar sig.

 

* Påbjudande slutord, ex "varsågod

 

 

 

"Handduken"

Ni har redan börjat med att låta henne ligga på en handduk/filt ibland. 

Kör vidare på denna men som inlärning så det blir ordentligt inlärt innan det blir en regel. 

Här har ni tips på hur man kan göra (ni behövcer inte göra fler steg än ni tycker är användbart), men det är så klart superbra om man kan komma till att man kan skicka henne till handduken>>

 

 

Aktivitet/mental stimulans

Vi fnular på vad som kan vara en bra aktivitet där Opera får utveckla sina hundiga förmågor och på så sätt bli mer tillfredställd och trygg.

Agility?

Spår?

Jag har skrivit spårlektioner här om det skulle bli aktuellt >>