Välkommen till kursrum för Spårkurs VT 2012

 


 

   Träffar: Tisdagar jämna veckor kl. 17.15  den 17/4, 1/5, 15/5, 29/5, 12/6



 

Femte perioden och framåt

Vi tränade spearata markeringsövningar. En hund kan markera på olika vis. Huvudsaken är att det blir tillräckligt tydligt.

 

LIGGMARKERING

Den färdiga liggmarkeringen ser helt enkelt ut på det viset att hunden , så fort hon/han upptäcker föremålet, lägger sig ned och ligger kvar där tills du tagit upp föremålet.

 

Träna gärna detta separat, dvs utan att ni spårar men gärna i samband med att ni ska spåra.

Ex: Lägg ett spår, gå bort en bit och träna separata markeringar och gå sedan spåret med hunden.

 

De separata markeringsövningarna börjar med att du lägger upp 3-7 föremål med kanske 2meters  mellanrum på en stig.

Steg 1: Gå med hunden på stigen med föremål. Titta efter tecken på att hunden markerar detta, tex nosar på föremålet. Så fort hunden uppmärksammar föremålet berömmer du. Om hunden skulle låta bli att uppmärksamma föremålet, stå där en stund, förr eller senare kommer hon/han troligvis göra det och då är du snabbt framme och förstärker (belönar) den handlingen.

Gå fram och tillbaka på denna stig 1-3ggr efter varandra, sedan tar du minst 5 min paus.

 

Steg 2: Gör som i steg 1 första varvet. Sedan gör du ett varv där du direkt efter att hunden uppmärksammar föremålet förstärker och snabbt/glatt säjer "ligg" och förstärker ännu mer så fort lägger sig.

Upprepa detta några gånger

 

Steg 3: Nästa steg är att utelämna belöningen ("braa" och/eller godis( då hunden uppmärksammar föremålet, du säjer istället "ligg" så fort hunden uppmärksammar det och belönar rikligt då hunden lägger sig.

 

Steg 4: Gör som ovan, men med de två sista föremålen provar du att utelämna "ligg" och ser om hunden , efter att ha uppmärksammat föremålet, lägger sig spontant. Det kan behövas lite tålamod ibland, dvs att vi får vänta ut hunden. Har en gjort stegen innan och sätter handen i godisfickan eller liknande kan en ha turen att hunden börjar vjuda beteenden och ett eventuellt läggande är förstås det som ska belönas.

Om det inte fungerar, gå tillbaka till steg 3 ett tag innan ni provar på steg 4 igen.

När det fungerar så belönar ni endast spontant läggande som kommer till följd av att hunden uppmärksammar ett föremål.

 

APPORTMARKERING

Den färdiga apportmarkeringen går till på det viset att hunden, direkt då hen uppmärksammat ett föremål griper det och håller det tills du tar föremålet.

Vi kan träna det separat som ovan, att steg för steg kräva lite mer innan belöningen kommer. Likaså i själva spåret. Först behöver hunden vara titta på föremålet, sedan dutta/nudda, sedan ta ett intiativ till att gripa, gripa ordentligt, hålla en sekund osv

Det är en fördel om vi separat shejpar fram grunderna för apport >>


 

Och i övrigt har ni nu , i princip, allt ni behöver för att fortsätta utvecklas

Ni kan träna på svårare och svårare upptag, längre och längre liggtid, svårare och fler vinklar, längre och längre spår.....

 

:) 

Fjärde perioden

Då vi släpper hunden direkt påspåret kallar vi det för "direktpåsläpp".

I ett skarpt läge (eller på tävling med undantag för de lättaste klasserna) hör det ej till vanligheten att hunden släpps direkt på spåret. Hunden släpps en bit ifrån spåret, ibland från sidan. Då ska hunden leta upp spåret och följa det åt rätt håll.

När vi börjar med upptag är det lämpligt att släppa hunden i spårets rikting men en bit innan själva spåret börjar.

Vi avancerar (gör det svårare) i samma takt som hunden klarar av att lösa uppgiften.

Att göra det svårare innebär dels att successivt släppa hunden längre ifrån själva spåret men också att stegvis släppa hunden närmre och närmre ett läge där hunden själv måste avgöra i vilken riktning spåret går.

Nedan följer en bild med förslag på stegring vad gäller upptag under dessa första ca 20 lektioner. Ju högre siffra desto svårare för hunden.

 

Om hunden börjar bakspåra så stoppa hunden genom att hålla linan kort och stå stilla. Vänta på hunden. så fort hen går rätt släpper du efter med linan och följer med.

 

 

Tredje perioden

Tre "läxor" denna period:

 

Börja använda ordet "spår"

Hittills har vi sagt "varsågod" när vi släpper på hunden på spåret.

Nu ska vi istället säja "spår" (men fortfarande i tonen av "varsågod")

 

Vinklar:

I de lättaste spårproven/tävlingarna är det två räta vinklar i spåret.

Hittills har vi gått raka spår, men bla eftersom terrängen är föränderlig har det blivit några mjuka svängar. Därför har våra hundar vant sig vid att spåret kan vara lite slingrigt.

Nu ska vi bit för bit jobba mot räta vinklar.

Om vi nu lägger in en rät vinkel finns det en ganska stor risk för att hunden antingen fortsätter rakt fram eller genar till spåret efter vinkeln.

För att förebygga det och för att överlag få en spårsäker hund är det bra att börja med en trubbig vinkel (ca 120 grader). När det har fungerat bra kanske 2 gånger, gör vi vinkeln något spetsigare, kanske 100 grader. När det har fungerat fint2-3 gånger så gör vi vinklar som nästan är räta vinklar osv.

Vilktigt att inte gå allt för snabbt fram, men ni får gärna ha målet att hunden klarar av en 90gradersvinkel (rät vinkel) efter dessa 2 veckor.

 

Icke förarspår

Försök få någon annan än du själv att gå spåret åtminstone en gång denna period

Andra perioden

*Fr.o.m nu ska ni alltid lämna spåret med hunden i minst 20 minuter innan ni går tillbaka och släpper på hunden.

Om ni vill kan ni gå två spår, ta paus, börja med det första spåret ni lade för att sedan ta det andra.

 

*Öka spårets liggtid med ca 5 minuter för varje gång ni lägger spår förutsatt att det går bra.

 

*Gå spår som är minst dubbelt så långa som hittills.

 

*Fortsätt vara noga med hundens teknik, stanna om han/hon virrar bort sig för mycket och släpp på då hunden hittar rätt. Likaså stannar ni om hunden lyfter nosen för mycket och släpper på direkt då hunden börjar spåra.

 

*Ni som har hundar som inte är så jätteglada i föremålet:

Lägg godis under föremålet ibland. Ibland låter ni bli och belönar från handen så fort hunden visar intresse för föremålet (även om det är för att de tror att det kan ligga en godis därunder).

I början belönar ni minsta lilla intresse för föremålet. Så småningom kräver vi mer och mer "engagemang" i föremålet innan godiset kommer.

 

*Införskaffa snitslar. Köp ex klädnypor och plastband och knyt en bit plastband i varje klädnypa. Dessa nyper ni fast i kvistar mm längst spåret för att hålla koll på att hunden går rätt.

 

♥ LYCKA TILL ♥

Första träffen och perioden fram tills andra träffen

Träna högst varannan dag och minst 2 ggr i veckan

 

Lägg bara raka spår (det blir naturliga böjar ändå)

 

Var noga med U-svängen!

 

Vänta minst 5 minuter innan ni släpper på hunden (men öka gärna med 5 minuter per spår om hunden ändå är med på noterna)

 

Försök vara noga med vart ni går, särskilt nu i början, så att ni kan hålla koll på om hunden verkligen följer spåret.

 

Släpp inte hunden för långt ifrån där du gick.

 

Om det blåser nämnvärt, ha vinden rakt i ryggen (bäst) eller snett bakifrån (näst bäst)

 

Då du släpper på hunden, säj "varsågod" eller liknande. Vi kommer senare att lägga in kommando-ordet "spår". Det finns en viktig funktion i att inte börja med att ge kommando-ordet nu.Allt ni behöver tänka på just nu är "vasågod", "ta den du" eller vad ni nu brukar säja då ni låter hunden få som hon/han VILL.  Det är ju väldigt fint om vi kan använda den egna VILJAN hos hunden (som ju faktiskt finns där) och senare lägga dit ett signalord som , till en början, har funktionen att beskriva vad hunden gör snarare än att göra det till en "order/uppmaning". Med tiden ska vi förstås kunna uppmana hunden att spåra oavsett vart vi är, om hen sett oss gå ut med föremål osv....men det är bra om grunden finns i hundens egen drift. Kommer vi åt den, dvs om vi kan använda den som bränsle, så håller hunden oftare i längden (om vi nu skulle bli spårnördar/ vilja gå långt i den här grenen)

 

Om hunden ställer sig frågande mitt i spåret, försök ha tålamod , stå stilla och vänta ut hunden...i de flsta fall så hittar de rätt igen. Ibland kan du kanske behöva visa hunden genom att peka på marken eller liknande, men var gärna restriktiv med detta. Dels är hunden betydligt bättre än du på att hitta doften och dels är det frågan om hundens självförtroende...detta är ju en av få grenar (och tillfällen i livet) där en tamhund får lov att helt och fullt lita på sig själv och gå på rent eget intiativ/drift. Det är GULD värt om vi kan ge hunden detta.

 

Om ni vill fördjupa er i hundens luktsinne så har jag skrivit om det här>>

*************** LYCKA TILL! ******************

Tveka inte att höra av er med frågor och funderingar. Antingen genom att lämna kommentarer här nedan eller direkt till mig

Förarspår och icke-förarspår

I början tränar vi endast på husse och mattes spår. Det är tryggt, det är en doft hunden känner igen och det stärker banden till den som lagt spåren.

Så småningom även andra personers spår. Gärna personer som hunden är någolunda bekanta med. Så småningom helt okända personer.

 

Sele och lina

En bra sele är oftast skönast att spåra i. Den kan också fungera som en trigger för hunden (när selen åker på vet hunden vad som gäller). Så sele kan vi börja med från början eller hyffsat tidigt.

För hundar som har svårt att slappna av mellan spårandet är det viktigt att vi tar av selen efter det att spåret är gjort och att hunden får ha på sig en annan sele eller halsband emellan som signalerar att det nu är vila/rast.

 

I början räcker det gott att ha ett koppel på hunden istället för lina. Det blir då lite lättare att inte släppa iväg hunden för långt - vilket ofta resulterar i att de söker (går på luftvittring)istället för att spåra (gå på marklukt).

 

När hunden får en mer stabil teknik, blir mer spårsäker kan vi köpa en spårlina (ca 15 meter brukar de vara).  Då kan vi succesivt släppa hunden längre och längre ifrån oss tills det är 10-15 meter mellan oss och hunden.

Terräng

Spåra gärna i så varierande terräng som möjligt redan från början.

Jättebra om ett och samma spår består av "lite av varje", lite vegetation av ena slaget, av andra slaget , lite sten osv.

I annat fall blir det, för många hundar, en väldigt stor grej när en plötsligt ska börja spåra i en annan miljö. Det finns jätteduktiga hundar som spårar 1000m med 15h väntetid på fält som blir helt förvirrade om de plötsligt ska spåra i tät vegetation eller på grus/asfalt.

Så låt det gärna en varierande terräng bli naturlig så tidigt som möjligt i hundens utbildning.

Vinklar

Så småningom kommer det finnas vinklar i spåret.

I de lättaste klasserna 90gradersvinklar (räta vinklar) och i de svåraste även spetsvinklar.

 

Innan vi börjar med sådana är det bra om vi kör lite överinlärning på spårtekniken.

Om vi lägger 2-4 spår i veckan så bör åtminstone 2 av de veckorna bestå av så raka spår.

 

Fortsättning följer.....

Förebygg "bakspår"

Med bakspår menas att hunden spårar åt fel håll.

Det är inte jättevanligt att hundar gör det, men om de gör det så är det förstås inte bra varken om vi avger prov i spår eller använder hunden i skarpt läge.

 

Vänj hunden tidigt att vinna på att följa spåret åt rätt håll. Var noga med att göra en ordentlig U-sväng då du går tillbaka till stigen (om du nu spårar utifrån en stig) , i annat fall kan hunden, även om hen går åt rätt håll, känna bakspåret och om detta blir förstärkt av det roliga som ligger på slutet blir det en form av inlärning av även bakspår varför hunden kan "tolka" det som att det "går lika bra" att följa det ena och det andra.

 

Föremål/"apporter" i spåret

Steg ett

Vi börjar med ett enda föremål i slutet, en sk slutapport.

Gärna en kär leksak.

Om motivationen för föremålet inte är tillräckligt stark lägger vi, under en period, massa gott godis under leksaken.

 

Fortsättning följer....

Spårets längd

Det finns ingen begränsning för hur långt ett spår kan vara.

Öka på successivt vartefter hunden blir bättre och bättre på att koncentrera sig.

Spårets liggtid

Så fort hunden är motiverad utåt väntar vi 5 minuter innan vi släpper på hunden.  Än så länge låter vi hunden vänta dessa fem minuter på samma plats vi lämnade henne/honom då vi gick spåret.

När det fungerar så provar ni med 10 minuters väntetid.

Och när det fungerar provar ni med 15 minuters väntetid osv....

 

Spåren är som lättast att ta då de är 15-30 minuter gamla.

Innan dess är doften lite överallt i luften där personen gått.

Efter ca 30 minuter blir doftspåren sakta "slitna"

 

Hur långt efteråt är det möjligt för en hund att fortfarande känna och kunna följa spåret?

Det är egentligen ingen som vet. Förmodligen är det individuellt, men också beroende på hur noga vi vart med att inte trappa upp tiden för snabbt.

En bra utbildad spårhund klarar dock ca 24 timmar gamla spår. Men det finns hundar som klarar det även om spåren är flera dagar gamla. Jag har även hört talas om några veckor gamla spår som hundar tagit....